Könyvtári katalógus

A Könyvtár állományában való keresésre 2011 júliusától a HunTéka könyvtári rendszer OPAC felületén van lehetőség, amely a honlapon keresztül, a Katalógus menüpontban érhető el.

 

Gyorskeresés
Akkor érdemes használni, ha csak a cím és/vagy a szerző mezőben szeretnénk keresni. A keresési feltételek beírása után Enter-t ütve indítható a keresés. A kapott találati lista megegyezik a Részletes keresés eredményével.

Részletes keresés
Akkor érdemes használni, ha pontosan ismeri a keresett dokumentum adatait (szerzőjét, címét, megjelenési évét, kiadóját, stb.) és több mezőben egyszerre szeretne keresni. Minden sor elején egy legördülő menüből lehet kiválasztani, hogy az adott keresőmezőbe írt kulcsszót hol keresse a rendszer. A keresőmezők alatt a találati lista megjelenítésére vonatkozó beállítások adhatók meg (oldalanként 10, 20, 25, 50 vagy 100 találat jeleníthető meg). A Keres gombra kattintva indítható a keresés.

Jó tanácsok a kereséshez:
A kereső a nagy- és kisbetűk, valamint a hosszú és rövid ékezetek között nem tesz különbséget.
Az ún. tiltott szavakat (névelők, kötőszavak) a program nem veszi figyelembe.
A kifejezések több formában előforduló végződése csonkolással (jele: *) tehető azonossá.

Böngészés
Akkor érdemes használni, ha nem ismerjük pontosan a keresett dokumentum adatait. Ebben az esetben a találat egy – a megadott keresési kifejezéshez legközelebb álló rekordtól kezdődő – lista lesz, ahol aztán a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztva lehet tovább böngészni, és végül eljutni a konkrét dokumentumhoz.

Találati lista
A találati listában a jobb, ill. bal oldalon található nyilak segítségével lapozhat. A találatokkal kapcsolatos részletes információk a lista egyes tételeire kattintva tekinthetők meg. Az oldal alján találhatók az egyes dokumentumok példányadatai, amiből kiderül, hogy pontosan hol található a keresett dokumentum.

Saját OPAC
Az Olvasó megnézheti a saját adatait, kölcsönzéseit. Lehetősége van hosszabbításra, előjegyzésre. A funkciók eléréséhez be kell jelentkezni!

Az oldal jobb felső részében található olvasói belépésnél meg kell adni a plasztik kártya vonalkódját és a jelszót. A jelszó alap esetben a kvt+az olvasói azonosító szám (pl.: kvt123456), ami az első belépés után a Személyes adatok menüpontban tetszőlegesen megváltoztatható.

Kölcsönzések
Az éppen aktuális kölcsönzések jelennek meg táblázatos formában. A lejárati idő előtt a Hosszabbítás gombra kattintva egy alkalommal lehetőség van interneten keresztül történő hosszabbításra.

Előjegyzések
Az Olvasó által éppen előjegyzésben lévő dokumentumok találhatóak itt. Bejelentkezés után, a keresett dokumentum egy példányára előjegyzés tehető.