Online ingyenesen hozzáférhető adatbázisok

Magyar  
A Felnőttképzési Központ digitális tankönyvei  
Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA)  
Humanus (Humántudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa)  
Hungaricana adatbázisok  
Interkönyv - e-könyvek egy helyen, legálisan, olcsón  
Magyar Elektronikus Könyvtár  
Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet  
Magyar Szabványügyi Testület - ingyenes szabványlista  
MATARKA - Folyóiratcikk-adatbázis - Videók az adatbázis használatáról  
MTDA (Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma)  
OSZK Digitális Képarchívum  
KSH  Központi Statisztikai Hivatal által kiadott  Budapest, illetve a 19 megye 2016-os statisztikai évkönyve elektronikus formában elérhető az Egyetemi könyvtárban. A bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és jelszót  kérjék a tájékoztatóktól!  
KSH jelenti Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, A KSH jelenti, 2018/06 havi összefoglaló, valamint A KSH jelenti, 2018. I. félév című részletes kiadványa, mely a rendelkezésre álló adatok alapján összefoglalóan elemzi és mutatja be a társadalom és a gazdaság legfrissebb jelenségeit és az év során alakuló tendenciákat.

Legfrissebb összefoglaló kiadványunk innen érhető el: A KSH jelenti, 2018/06
Legfrissebb részletes kiadványunk innen érhető el: A KSH jelenti, 2018. I. félév

Az aktuális kiadványok, illetve a korábbi számok a KSH honlapján (www.ksh.hu) található Kiadványtárban, illetve annak archívumában érhetők el.

 
KSH  Fókuszban a megyék 2018 I.félév című online kiadvány, mely a főváros mellett hazánk 19 megyéjének társadalmi-gazdasági helyzetéről ad áttekintést a főbb megállapítások, valamint interaktív grafikonok, térképek, táblázatok alapján.

A kiadvány az alábbi linken érhető el: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/182/index.html

 
STADAT - a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa  
Külföldi  
DART-Europe E-theses Portal  
De Gruyter Open  
Directory of Open Access Books  
Directory of Open Access Journals  
ECLAS - az Európai Bizottság könyvtárainak közös keresőfelülete  
Europeana - Európa kulturális gyűjteménye  
Eurostat - az Európai Unió statisztikáinak adatbázisa  
FreeFullPDF  
HathiTrust  
OECD iLibrary  
Project MUSE - tudományos folyóiratok online  

Science Open A ScienceOpen segítségével a kutatók közösségi hálózatokat építhetnek, illetve publikálhatják a cikkeiket is. A platform irodalomkutatási, ajánlási, a közzétételt követő lektorálási, megosztási és gyűjtemény-szerkesztési funkciókkal is rendelkezik. A legutóbb bejelentett új szolgáltatásuk segítségével a kutatók a kézirataik preprint változatait is publikálhatják a rendszerben.

 
UNECE - (az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának adatbázisa)  
1Findr free edition:   A 1Science cég ingyenesen elérhető absztrakt és index adatbázisában 92 millió rekordban kereshetünk, melyek közül 28 millió nyíltan hozzáférhető cikkekhez is elérést biztosít. A rekordok jelenleg az altmetric mutatóit is tartalmazzák, de a jövőben idézettségi adatok is elérhetők lesznek a rendszerben.  
Unpaywall:  Az Impactstory adatbázisához készült böngészőkiegészítő több mint 20 millió OA cikk elérését teszi lehetővé. A közel ötvenezer forráson alapuló adatbázisban gold, hibrid és green OA cikkek érhetők el. A böngészőkiegészítő DOI azonosító alapján végez keresést, és jelzi, ha szabadon hozzáférhető változatot talált. Az Unpaywall Data szolgáltatáson keresztül API-t és data dump-ot is szolgáltatnak, az API pedig a könyvtári linkfeloldó rendszerekbe integrálható. Az indulása óta az Unpaywall-t többek között a Web of Science, a Scopus és a Dimensions is beépítette a szolgáltatásaiba.  
 Kopernio:  A kiegészítő az Unpaywall mellett további forrásokban is végez keresést a pdf fájlok megjelenítéséhez. Az OA verziók mellett a felhasználók a könyvtárukban használt proxy szerverek integrálásával az intézetükben elérhető előfizetéses cikkeket is elérhetik – az intézményen kívülről is.  
Open Access Button:   A kiegészítő segítségével cikkek OA változatait kereshetjük meg. Amennyiben nem áll rendelkezésre OA verzió, úgy egy kattintással igényelhetjük a szerzőtől a cikk teljes szövegét. Az OA Button API-t is biztosít a keresésekhez.  
 Lazy Scholar:  A Google ScholarPubMed/PubMed CentralEuropePMCDOAI.io és Dissem.in forrásokat egyesítő böngésző-kiegészítő a folyóiratcikkek szabadon elérhető változatai mellett idézettségi adatokat is mutat.  
Google Scholar button:   A kiegészítő használatával egy kattintással végezhetünk keresést a Google Scholar adatbázisban.  
 CORE:  A CORE egy több tízezer folyóiratot és 3700 repozitóriumot aggregáló adatbázis, amelyben jelenleg több mint 130 millió OA cikkhez férhetünk hozzá. A CORE API-t és letölthető adathalmazokat is tartalmaz, melyek adat- és szövegbányászati feladatokra is alkalmassá teszik.  
DOAJ:   A Directory of Open Access Journals (DOAJ) egy nonprofit szervezet, amelynek legfontosabb szolgáltatása a több mint 11000 lektorált, tudományos Open Access (OA) folyóirat adatait, illetve az ott megjelent cikkek metaadatait tartalmazó index. A DOAJ által jegyzett folyóiratok mindegyike szigorú elbíráláson esik át az indexbe való bekerülés előtt.  
 DOAB:   A Directory of Open Access Books (DOAB) egy nonprofit kezdeményezés az OA megjelenő könyvek láthatóvá tételére. Az adatbázis 13 ezer lektorált könyv és könyvfejezet teljes szövegéhez nyújt hozzáférést 280 kiadótól. Továbbá OAI segítségével learathatóvá és a saját katalógusba beilleszthetővé teszi a metadatokat.  
 Humanities Commons CORE Repository:  Az MLA által létrehozott MLA Commons kiterjesztése, a korábban már említett Humanities Commons platform. A Humanities Commons CORE repozitóriumban a felhasználók által feltöltött cikkek mellett multimédia anyagok, konferenciaközlemények, kutatási adatok és szoftverkódok is szabadon elérhetők.  
Pubmed Central   
Europe PMC  Az NIH National Library of Medicine (NIH/NLM) által fenntartott adatbázis a biológia és élettudományok területén megjelent cikkekhez biztosít szabad hozzáférést. Társadatbázisa, a Europe PMC, a PMC-en elérhető cikkek nagy részét tartalmazza, néhány olyan kivétellel amikor a kiadók nem engedélyezték a cikkek mindkét helyen történő elhelyezését. A keresési funkciója viszont bővebb: a teljes szövegű kereséssel párhuzamosan a PubMed-ben szereplő absztraktok szintjén is végezhetünk keresést.