BAGOLYKIÁLLÍTÁS

  1. április 4-én került sor könyvtárunkban Horváth Ferenc bagolygyűjteményének ünnepélyes átadására. A görög mitológiában Pallasz Athéné szent állata volt a bagoly, a tudást és a bölcsességet jelképezte.

Horváth Ferenc szenvedélyes gyűjtő, bagolygyűjteménye több száz tételből áll. Minden egy ajándékba kapott bagollyal kezdődött több mint húsz évvel ezelőtt, aztán sorra jöttek a különböző: porcelánból fából, üvegből készült baglyot mintázó figurák. Van köztük plüssből készült, van mexikói, spanyol és thaiföldi is.

Horváth Ferenc 1986 és 2013 között a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár közművelődési osztályvezetőjeként több kiállítást is rendezett a gyűjteményéből és többször megszervezte a bagolygyűjtők találkozóját is. Most elérkezettnek látta az időt, hogy a dobozokban lévő gyűjtemény megfelelő helyekre kerüljön. Így a gyűjtemény egyik részét szeretett iskolájának a győri Gárdonyi Géza Iskolának ajándékozta, a másik fele könyvtárunkba került. Könyvtárunknak is egy bagoly, BOOKI a kabalaállata, ezért gondolta úgy Horváth Ferenc, hogy az intézményünknek ajándékozza gyűjteményének egy részét. Szívesen fogadtuk a baglyokat, amelyeket könyvtárunk második emeletén helyeztünk el, míg a plüssbaglyok Gyerekkuckónkban leltek otthonra.

A kiállítás nyilvános, a Központi Könyvtár nyitvatartási ideje alatt ingyenesen látogatható.

5.jpg 6.jpg
7.jpg