Adatbázisok

Adatbázisok

ELŐFIZETETT ADATBÁZISOK (EISZ) 

Multidiszciplináris adatbázisok
Akadémiai Kiadó folyóirat-gyűjteménye  (IDE kattintva elérhető)

A felhasználók számára több mint 60 folyóirat érhető el, 1998-ig visszamenőleg. 17 hazai impakt faktoros folyóiratból 14 itt jelenik meg. A cikkek kutathatók szerző, cím és absztrakt szerint, és a teljes nyomdaival megegyező tartalom (full text) letölthető PDF formátumban. 

Ingyenes OA publikálási lehetőség;

Az elérhető folyóiratok pontos címlistáját innen lehet letölteni: Címlista

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is. 

Arcanum Digitális Tudománytár  (IDE kattintva elérhető)

Magyarország legnagyobb, folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével több száz hazai tudományos- és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát tartalmazza.

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül.

Cambridge University Press (CUP) Journals – Full Collection (IDE kattintva elérhető) 2023-tól érhető el!!! A Cambridge University Press a világ egyik vezető egyetemének tudományos kiadója. A teljes szövegű multidiszciplináris folyóirat-adatbázis kiemelkedő különösen a bölcsész- és társadalomtudományokban, de a természettudományi és műszaki tudományok is képviseltetik magukat. A csaknem 2 millió teljes szövegű cikk több mint 400 tudományos folyóiratban érhető el.

Várhatóan 2023-tól is OA megállapodás keretében a kiadó hibrid és gold open access folyóirataiba lehet publikálni. A szerződés csak az APC-k (közzétételi költésgek) megfizetése
alól mentesít!
Science Direct (IDE kattintva elérhető)

Az Elsevier teljes szövegű multidiszciplináris adatbázisa a legismertebb tudományos folyóiratok szövegéhez biztosít hozzáférést. A tartalom elsősorban műszaki-, természet- és orvostudományi területen kiemelkedő, de a társadalomtudományok és más tudományterületek is képviselve vannak benne. Az adatbázisban közel 2700 lektorált folyóirat érhető el.

Ingyenes OA publikálási lehetőség;

OA Folyóiratkeresés

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is.

Scopus (IDE kattintva elérhető) Az Elsevier hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázisa feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratait, könyveit és konferenciaanyagait. Elsősorban tudománymetriai kutatásokra és szakirodalom keresésére alkalmas. Segítségével egyes kutatókra történő hivatkozásokat lehet megtalálni, illetve megállapítható egyes kutató csoportok és -intézetek nemzetközi tudományos világban elfoglalt pozíciója.

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is.
SpringerLink (Springer Nature - Springer Journals) (IDE kattintva elérhető) A Springer Nature kiadó adatbázisa 1998-tól napjainkig szolgáltat tudományos dokumentumokat. A több mint 9 millió tanulmányt tartalmazó multidiszciplináris adatbázis folyóiratokat és e-könyveket szolgáltat olyan témakörökben, mint: biológia, gazdaság, kémia, matematika, számítástechnika földtudományok, pszichológia stb.

Címlista

Ingyenes OA publikálási lehetőség;

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is.

Web of Science (Clarivate Analytics) (IDE kattintva elérhető) A Web Of Science egy hivatkozáskereső bibliográfiai adatbázis, ami feldolgozza minden tudományterület legfontosabb folyóiratait, könyveit és konferenciaanyagait. Elsősorban tudománymetriai kutatásokra és szakirodalom keresésére alkalmas. Segítségével egyes kutatókra történő hivatkozásokat lehet megtalálni, illetve megállapítható egyes kutató csoportok és -intézetek nemzetközi tudományos világban elfoglalt pozíciója.

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is

Endnote Web

Az Endnote Web a Clarivate Analitics online hivatkozáskezelő szolgáltatása, amely a Széchenyi István Egyetem Web of Science előfizetéséhez kapcsolódóan szabadon hozzáférhető az egyetemi polgárok számára. A szoftver egyetemi IP-címről elvégezett regisztrációt követően bárhonnét elérhető. Amennyiben rendelkezik már Web of Science regisztrációval, akkor ugyanazzal a felhasználónév és jelszó párossal használható az online szoftver.

Endnote verziók összehasonlítása.

EndNote20

Wiley (IDE kattintva elérhető) Wiley Online Library Full Collection 1997-től napjainkig 1500 folyóiratból mintegy 6 millió tanulmány érhető el teljes szöveggel az adatbázisban. A multidiszciplináris adatbázis elsősorban orvos-, természet- és társadalomtudományokban kiemelkedő, de minden tudományterület képviselve van benne. Az egyetem által előfizetett Wiley Online Library Full Collection nem tartalmazza a kiadó teljes portfólióját, csak folyóiratok érhetők el benne.

Az elérhető folyóiratok pontos címlistáját innen lehet letölteni:
 

Ingyenes OA publikálási lehetőség

A Wiley kiadónál 2023 januárjától számos hibrid OA folyóirat teljesen Gold OA folyóirattá alakul át a nyitottabb jövő felé való elmozdulásra irányuló stratégiájukkal összhangban. A folyóiratok listája a kiadó weboldalán elérhető táblázatban látható hibrid folyóiratok.  Az adott folyóirat mellett a táblázatban szereplő 2022-es dátumtól kezdve a folyóirathoz benyújtott új beadványokat már az új, Gold OA folyóiratmodell szerint veszik figyelembe. A megjelölt hónaptól benyújtott összes dokumentum nyílt hozzáférésű lesz, nem kérhető zárt megjelenés. Az EISZ megállapodás  ezeket az APC-ket is fedezi majd (a rendelkezésre álló keret erejéig).

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is és és VPN-en keresztül.

Felsőoktatási jegyzetek, kézikönyvek adatbázisai
Akadémiai Kiadó szótárcsomagja (IDE kattintva elérhető)

A neves kiadó által megjelentetett egy- és többnyelvű szótárak, lexikonok egy része (csaknem harminc darab) egyenként, de akár összesítve is kereshető.  (szotar.net)

EGYÉNI FIÓK LÉTREHOZÁSA TÁVOLI ELÉRÉSHEZ;

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is.

MeRSZ (IDE kattintva elérhető)

Az Akadémiai Kiadó online okoskönyvtára több száz magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül.

EGYÉNI FIÓK LÉTREHOZÁSA TÁVOLI ELÉRÉSHEZ;

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is.

Szaktudás (IDE kattintva elérhető) 2023-tól érhető el!!! A Szaktudás Kiadó Ház megalakulása óta több mint 600 – nagyrészt agrártudományi –könyvet jelentetett meg. A komolyabb, magasabb szakmai igényű olvasóinknak írt szakkönyveket nemcsak az agrár-felsőoktatásban használják, hanem mérnökök, szakemberek, nagytermelők, profi gazdálkodók könyvtárait is gazdagítják.
Typotex (IDE kattintva elérhető) 2023-tól érhető el!!! Az adatbázisban a Typotex Kiadó csaknem 800, többnyire magyar nyelvű kiadványa érhető el: felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok köréből. Az adatbázis lehetőséget nyújt a keresésre a teljes szövegben, könyvjelzők elhelyezésére és a művek 25%-nak nyomtatására, illetve mentésére.
Üzleti
EMIS University - (Közép- és Délkelet-Európa csomag (IDE kattintva elérhető) Az EMIS gazdasági adatbázisa a világ fejlődő gazdaságaiból szállít céges-, iparági-, és makroökonómiai információkat, valamint gazdasági híreket, elemzéseketés jelentéseket. Elérhető VPN-en keresztül.
Statista (IDE kattintva elérhető) A Statista lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző piaci és iparági információkhoz jussanak hozzá. A Statista adatbázis 22 ipari ágazatot kategorizál 600 piaccal és iparággal. Összegyűjti, értékeli és közzéteszi a releváns témákra vonatkozó kulcsfontosságú statisztikákat. Átfogó áttekintést nyújt a felhasználók számára egy adott témában a rendelkezésre álló adatokról. A Statista szolgáltatások magába foglalják az iparág-specifikus gazdasági makroadatokat, a piaci trendek legfontosabb mutatóival, iparág-specifikus felméréseket  az aktuális trendekről és előrejelzésekről, fogyasztói magtartással kapcsolatos tanulmányokat.

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is, és VPN-en keresztül.
Opten céginformációs adatbázis (IDE kattintva elérhető) Céginformáció mindenkiről, mindenkinek. A belépési adatokat kérje a tájékoztató könyvtárostól!
Jogi adatbázisok
HeinOnline

A HeinOnline 2000-ben kezdte meg működését az Amerikai Egyesült Államokban, profilját főként angol nyelvű jogi kurrens és történeti dokumentumok alkotják. Az előfizetők számára korlátlan hozzáférést biztosít a történettudomány, a jog, a politikai tudományok, a gazdaságirányítás, a közigazgatás és a büntetőjog állományaihoz. Ez a 25 jogcímű folyóiratgyűjteményből álló adatbázis mára digitális archívummá nőtte ki magát, amely több mint hatvan különálló gyűjteményt tartalmaz, több mint 131 millió oldalt, és több mint 100 000 címet valamint 237 000 kötetet.

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is.

Jogkódex A szoftver korlátlan számú – egyetemi vagy otthoni – gépre telepíthető, de egy időben 5 felhasználó léphet majd be a programba – belépéshez való jelszót kérem kérje a konyvtar@sze.hu címen, megjelölve a szervezeti egységet, kart, tanszéket.
Új Jogtár (IDE kattintva elérhető)  Az új Jogtár online felületen teszi lehetővé a jogi adatbázis tartalmait. Az online rendszer előnye, hogy mindig a legfrissebb adatokkal dolgozhat. (Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül isA belépési adatokat kérje a tájékoztató könyvtárostól!
Humán- és társadalomtudományi adatbázisok
Osiris Kiadó (IDE kattintva elérhető) 2023-tól érhető el!!! Az Osiris Kiadó 1994 óta meghatározó szerepet tölt be a hazai humán- és
társadalomtudományi, felsőoktatási és szépirodalmi könyvkiadásban, és egyben szellemi
műhelyként is működik. Az adatbázis közel 1800 kötetet, köztük számos felsőoktatásban
használt tankönyvet tartalmaz 20 tudományterületi kategóriába rendezve.
Taylor & Francis Online – Social Sciences & Humanities (SSH) Library (IDE kattintva elérhető) 2023-tól érhető el!!! Az adatbázis több mint 1480 rangos, szakterületén meghatározó folyóiratot tartalmaz a társadalom- és bölcsészettudományok területén.
Honlap: https://librarianresources.taylorandfrancis.com/collection/social-science-humanities-
library/
Speciális
Katonai felmérések és kataszteri térképek adatbázisa Az Arcanum Kft. által gondozott adatbázis a második emeleti médiaboxokban használható. Kérje a tájékoztató könyvtáros segítségét!
MAÚT A Magyar Út- és Vasútügyi Társaság szabványtárának használatára a földszint hátsó számítógépes szigetén van lehetőség. A belépési adatokat kérje a tájékoztató könyvtárostól!
NAVA A NAVA – teljes nevén Nemzeti Audiovizuális Archívum – a magyar nemzeti műsor-szolgáltatói kötelespéldány-archívum, amely jellegénél fogva audiovizuális tartalmakat gyűjt. Gyűjtőkörébe a következő csatornák magyar gyártású illetve magyar vonatkozású műsorai tartoznak: M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió. A tartalmak bármely gépen szabadon kereshetők, megtekintésükre azonban csak a NAVA-pontokon (a második emeleten, a médiaboxok számítógépein) van lehetőség.
Online szabványkönyvtár (MSZT) (IDE kattintva elérhető) Az Online Szabványkönyvtár egy virtuális könyvtár, ahol a szabványinformációk, a szabványok szövege és a kiadványok kizárólag képernyőn való olvasásra nyithatók meg. A belépési adatokat kérje a tájékoztató könyvtárostól!

ONLINE INGYENESEN HOZZÁFÉRHETŐ ADATBÁZISOK 

Magyar  
A Felnőttképzési Központ digitális tankönyvei  
Elektronikus Periodika Adatbázis (EPA)  
Humanus (Humántudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa)  
Hungaricana adatbázisok  
Interkönyv - e-könyvek egy helyen, legálisan, olcsón  
Magyar Elektronikus Könyvtár  
Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet  
Magyar Szabványügyi Testület - ingyenes szabványlista  
MATARKA - Folyóiratcikk-adatbázis - Videók az adatbázis használatáról  
MTDA (Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma)  
OSZK Digitális Képarchívum  
KSH  Központi Statisztikai Hivatal által kiadott  Budapest, illetve a 19 megye 2016-os statisztikai évkönyve elektronikus formában elérhető az Egyetemi könyvtárban. A bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és jelszót  kérjék a tájékoztatóktól!  
KSH jelenti Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, A KSH jelenti, 2018/06 havi összefoglaló, valamint A KSH jelenti, 2018. I. félév című részletes kiadványa, mely a rendelkezésre álló adatok alapján összefoglalóan elemzi és mutatja be a társadalom és a gazdaság legfrissebb jelenségeit és az év során alakuló tendenciákat.

Legfrissebb összefoglaló kiadványunk innen érhető el: A KSH jelenti, 2018/06
Legfrissebb részletes kiadványunk innen érhető el: A KSH jelenti, 2018. I. félév

Az aktuális kiadványok, illetve a korábbi számok a KSH honlapján (www.ksh.hu) található Kiadványtárban, illetve annak archívumában érhetők el.

 
KSH  Fókuszban a megyék 2018 I.félév című online kiadvány, mely a főváros mellett hazánk 19 megyéjének társadalmi-gazdasági helyzetéről ad áttekintést a főbb megállapítások, valamint interaktív grafikonok, térképek, táblázatok alapján.

A kiadvány az alábbi linken érhető el: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/182/index.html

 
STADAT - a Központi Statisztikai Hivatal adatbázisa  
Külföldi  
DART-Europe E-theses Portal  
De Gruyter Open  
Directory of Open Access Books  
Directory of Open Access Journals  
ECLAS - az Európai Bizottság könyvtárainak közös keresőfelülete  
Europeana - Európa kulturális gyűjteménye  
Eurostat - az Európai Unió statisztikáinak adatbázisa  
FreeFullPDF  
HathiTrust  
OECD iLibrary  
Project MUSE - tudományos folyóiratok online  

Science Open A ScienceOpen segítségével a kutatók közösségi hálózatokat építhetnek, illetve publikálhatják a cikkeiket is. A platform irodalomkutatási, ajánlási, a közzétételt követő lektorálási, megosztási és gyűjtemény-szerkesztési funkciókkal is rendelkezik. A legutóbb bejelentett új szolgáltatásuk segítségével a kutatók a kézirataik preprint változatait is publikálhatják a rendszerben.

 
UNECE - (az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának adatbázisa)  
1Findr free edition:   A 1Science cég ingyenesen elérhető absztrakt és index adatbázisában 92 millió rekordban kereshetünk, melyek közül 28 millió nyíltan hozzáférhető cikkekhez is elérést biztosít. A rekordok jelenleg az altmetric mutatóit is tartalmazzák, de a jövőben idézettségi adatok is elérhetők lesznek a rendszerben.  
Unpaywall:  Az Impactstory adatbázisához készült böngészőkiegészítő több mint 20 millió OA cikk elérését teszi lehetővé. A közel ötvenezer forráson alapuló adatbázisban gold, hibrid és green OA cikkek érhetők el. A böngészőkiegészítő DOI azonosító alapján végez keresést, és jelzi, ha szabadon hozzáférhető változatot talált. Az Unpaywall Data szolgáltatáson keresztül API-t és data dump-ot is szolgáltatnak, az API pedig a könyvtári linkfeloldó rendszerekbe integrálható. Az indulása óta az Unpaywall-t többek között a Web of Science, a Scopus és a Dimensions is beépítette a szolgáltatásaiba.  
 Kopernio:  A kiegészítő az Unpaywall mellett további forrásokban is végez keresést a pdf fájlok megjelenítéséhez. Az OA verziók mellett a felhasználók a könyvtárukban használt proxy szerverek integrálásával az intézetükben elérhető előfizetéses cikkeket is elérhetik – az intézményen kívülről is.  
Open Access Button:   A kiegészítő segítségével cikkek OA változatait kereshetjük meg. Amennyiben nem áll rendelkezésre OA verzió, úgy egy kattintással igényelhetjük a szerzőtől a cikk teljes szövegét. Az OA Button API-t is biztosít a keresésekhez.  
 Lazy Scholar:  A Google Scholar, PubMed/PubMed Central, EuropePMC, DOAI.io és Dissem.in forrásokat egyesítő böngésző-kiegészítő a folyóiratcikkek szabadon elérhető változatai mellett idézettségi adatokat is mutat.  
Google Scholar button:   A kiegészítő használatával egy kattintással végezhetünk keresést a Google Scholar adatbázisban.  
 CORE:  A CORE egy több tízezer folyóiratot és 3700 repozitóriumot aggregáló adatbázis, amelyben jelenleg több mint 130 millió OA cikkhez férhetünk hozzá. A CORE API-t és letölthető adathalmazokat is tartalmaz, melyek adat- és szövegbányászati feladatokra is alkalmassá teszik.  
DOAJ:   A Directory of Open Access Journals (DOAJ) egy nonprofit szervezet, amelynek legfontosabb szolgáltatása a több mint 11000 lektorált, tudományos Open Access (OA) folyóirat adatait, illetve az ott megjelent cikkek metaadatait tartalmazó index. A DOAJ által jegyzett folyóiratok mindegyike szigorú elbíráláson esik át az indexbe való bekerülés előtt.  
 DOAB:   A Directory of Open Access Books (DOAB) egy nonprofit kezdeményezés az OA megjelenő könyvek láthatóvá tételére. Az adatbázis 13 ezer lektorált könyv és könyvfejezet teljes szövegéhez nyújt hozzáférést 280 kiadótól. Továbbá OAI segítségével learathatóvá és a saját katalógusba beilleszthetővé teszi a metadatokat.  
 Humanities Commons CORE Repository:  Az MLA által létrehozott MLA Commons kiterjesztése, a korábban már említett Humanities Commons platform. A Humanities Commons CORE repozitóriumban a felhasználók által feltöltött cikkek mellett multimédia anyagok, konferenciaközlemények, kutatási adatok és szoftverkódok is szabadon elérhetők.  
Pubmed Central   
Europe PMC  Az NIH National Library of Medicine (NIH/NLM) által fenntartott adatbázis a biológia és élettudományok területén megjelent cikkekhez biztosít szabad hozzáférést. Társadatbázisa, a Europe PMC, a PMC-en elérhető cikkek nagy részét tartalmazza, néhány olyan kivétellel amikor a kiadók nem engedélyezték a cikkek mindkét helyen történő elhelyezését. A keresési funkciója viszont bővebb: a teljes szövegű kereséssel párhuzamosan a PubMed-ben szereplő absztraktok szintjén is végezhetünk keresést.

 

E-dokumentumtár (Egyetemi Repozitórium)

white-male-g0e39f03a4_640.jpg white-male-gbd7b327ee_640.jpg teacher-gea468622c_640.jpg

Idegen nyelvű folyóiratok