Duplumok kezelése - gyakorlati útmutató

A szerző lehetőségei

Egy közlemény - vannak-e duplumai?

A szerző a saját "Javítható szerzői listájának" bal oldalán, a rekord sorszám alatt találja a [Duplum?] hivatkozást. Erre kattintva a program megvizsgálja, hogy található-e a nyilvános rekordok, és a szerző saját nem nyilvános rekordjai között az adott leírással lényegében megegyező másik rekord.
A duplum vizsgálat jó hatásfokú ha közlemény azonosítóval (DOI, WOS, Scopus vagy Medline) ellátott rekordokat vizsgál, az azonosító hiányában is viszonylag jó hatásfokkal képes dolgozni folyóirat cikkekkel, de nem működik hiányos rekordok esetében.A lehetséges kimenetek:

 • Duplum!
 • Nem duplum
 • Nem megállapítható, azaz fontos mezőben hiányos rekord.
A problémás eredményű duplum vizsgálat oka rendszerint valamelyik, a vizsgálat szempontjából fontos mezőben hiányzó adat. A felhasználó a problémás esetben is tud duplumot jelölni és megoldani. Kereséssel a duplum-gyanús eseteket egy listán tudja megjeleníteni, ahol jelölőnégyzetek segítségével kézzel megjelölheti duplum voltukat és elvégezheti a megoldást is.
Duplum párok vizuális összehasonlítása
A Duplum! hivatkozásra kattintva megjelenik egy összehasonlító lap, amin a két rekord vizuálisan összehasonlítható és további egyszerű műveletek végezhetőek el, ha a felhasználónak rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal. Az összehasonlító lap jelzi a rekordok szerkeszthetőségét, törölhetőségét.
Duplum párok egyszerű megoldásai
A legegyszerűbb megoldás, ha a párok azonos tartalmúak, és az egyiket közülük töröljük.Egyszerű még a megoldás, ha a közlemény rekordok csak a hozzájuk rendelt információkban különböznek.
Azonos vagy különböző hozzárendelt információ lehet:
 • Szerző és/vagy a szerző részlege
 • Adatgazda
 • Idézők
 • Azonosítók (DOI, ISBN, Wos azonosító, Scopus azonosító, Medline azonosító, stb)
 • Más hiányos mezők.
A hiányos mezőket ki lehet egészíteni a törlendő rekord kitöltött mezőiből. A duplum-pár egyszerű megoldásai nem alkalmasak arra, hogy mezőket jobb információval írjunk felül. Erre a részletes duplum kezelő eljárás lesz használható, melynek fejlesztése folyik és hamarosan bevezetésre kerülhet.
Az összehasonlításhoz a két oldal felcserélhető, és a jobb oldali rekord adataival a baloldali kiegészíthető. A jobb oldali rekord a kiegészítés után automatikusan törlésre kerül, erre gondolni kell a parancsgomb megnyomásakor. A törölt rekord adminisztrátor által visszaállítható. A kiegészítendő mezőket jelölő négyzettel lehet kiválasztani, majd a parancsgomb megnyomása után a kiegészítés és az automatikusan bekövetkező törlés elkészül.
Kiegészítésre olyan mezőket ajánl fel a program, melyek a maradó (baloldali) rekordban üresen állnak.
Duplumok kijelölése jelölőnégyzettel, listán

A Javítható szerzői listán vagy a 13. menüpont: Duplum ellenőrzés listáján lehetőség van duplumok kézi megjelölésére. Ezt akkor célszerű használni a [Duplum?] vizsgálat helyett, haa vizsgálat hiányos rekord eredménnyel zárult. A felhasználó vizuális elemzése után lehetőség van arra, hogy a véleménye szerinti duplumot megjelölje és egyszerű módszerrel az egyiket kiegészítse és a másikat törölje.

A jelölés: A jelölőnégyzetre először kattintva feljön egy lap, melyen bal oldalt az első rekord szerepel. Eközben a háttérben lévő lista tovább görgethető. Az előtérben lévő lapon a kijelölt rekord követi a görgetést, folyamatosan látható marad, de egérgombbal szélesíthető, félre is húzható a láthatóság érdekében. Egy másik jelölőnégyzetre kattintva a listában (a második jelölés) mind a két rekord megjelenik az összehasonlító lapon.

Műveletek az összehasonlító lapon:

 • Bármelyik rekord eltávolítása az összehasonlító lapról
 • A jelölés elfogadása
 • A jelölés elfogadható, elutasítható és visszavonható, ha már korábban elfogadták.
 • Oldal csere a <-> jelre kattintva
 • A jobb oldali rekord törlése a "<= Kijelölt adatok átvitele és törlés" gombbal
 • A bal oldali rekord mező kiegészítése a jobb oldali rekordból, a jelölőnégyzetekkel jelölt mezőkkel.
A kiegészítés fontos tulajdonsága, hogy hiányzó mezőtartalmat pótol, meglévő mezőtartalmat nem ír felül. Ha a jobb oldalon van olyan szerzői név, szerző és részleg, ami nincs meg a bal oldali maradó rekordban, akkor azt a kiegészítés átviszi a bal oldalra.
A jelölt, de meg nem oldott duplumok sorsa
A szerző visszatérhet a korábban megjelölt duplumokhoz és később is végezheti a jelöltek összevonását és a feleslegessé vált rekordok törlését (ha jogosult rá).
Az intézményi és a központi adminisztrátorok a jelölt duplumokat látják és megoldásukat ők is elvégezhetik, számukra a duplum jelölt rekordok kiválasztására az összetett keresőben van lehetőség.
Ha a szerző adminisztrátori segítséget kér egy duplum megoldásához, akkor először jelölje meg a talált duplumokat, majd jelezze az intézményi adminisztrátornak azt, hogy közreműködését kéri a megoldáshoz. Ha a jelzés tartalmazza a rekord azonosítóját, a megoldás gyorsabb lesz.
Ha a megoldáshoz az intézményi adminnak nincs jogosultsága, ő is kérheti a központi admintól a megoldást.