Kállay Memorial Library

A 2014-es Akadémiai Nap keretében adták át az olvasóközönségnek az Egyetemi Könyvtár második emeletén az első hagyatéki gyűjteményt, a Kállay Memorial Library-t. A nagylelkű adomány az egyetem közelmúltban nyugállományba vonult jogtörténet-tanárának köszönhető.

Dr. B. Kállay István erdélyi szülők gyermekeként született 1942-ben. Egyetemi évei után beutazta a világot, jogtörténeti tanulmányokat folytatott az Oszakai Császári Egyetem jogi karán is. Évtizedekkel később már vendégoktatói megbízatással utazott vissza a Tokyoi Waseda Egyetemre, ahol a Jogösszehasonlító Intézet munkatársa lett.  Magyarországi pályájának állomásait felsorolni is sok lenne.  Ott találjuk közöttük a Miskolci Egyetemet és a Külkereskedelmi Főiskolát – és természetesen a Széchenyi István Egyetemet. Oktatói munkája mellett aktívan publikált is, az általa írt cikkek, tanulmányok és az általa szerkesztett kötetek jelzik szerteágazó érdeklődését. Olyan tanár volt, „akinek életútja szinte szétválaszthatatlanul összeforrt a "rövid XX. század" magyar történéseivel és akinek a munkája - a jogtörténet - egyben a hobbija is.”

Kállay István gyűjtőszenvedélyének eredménye több mint 5000 kötetes állomány. Ebből 1500 könyv és 300 folyóirat került eddig a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtárának gondozásába. Az adományt dr. Kovács Gábor, az Egyetem oktatási  rektorhelyettese, a  Bűnügyi Tudományok Tanszék tanszékvezetője vette át.  Dr. Szekeres Tamás, az Egyetem  közelmúltban nyugdíjba vonult rektora pedig Kállay István oktatói múltját, gyűjtői tevékenységét méltatta.

A gyűjtemény a jogi és jogtudományi művek mellett művészettörténeti, történelmi, valamint latin német és eredeti japán nyelvű könyveket is tartalmaz. De olyan könyvritkaságok is találhatóak közöttük, mint az eredeti Meyers-lexikonok, vagy a Magyar Törvénytár sorozat patinás kötetei, melyek az 1000. évtől a XX. század első évéig tartalmazzák a jogszabályokat.

A könyvek katalogizálása folyamatos, a különgyűjtemény - amely az Egyetemi Könyvtár II. emeletén került elhelyezésre -  egy része szabadon kölcsönözhető, az értékes régi darabok pedig helyben használhatók.

A gyűjtemény jelenleg hozzáférhető kötetei elérhetők katalógusunkban