Publikálási kisokos

Tudományos publikálás támogatása

A hatékony publikálás érdekében érdemes Scopus regisztrált kiadványokban megjelentetni a publikációkat. A tudományos szakcikkek esetén ezért javasoljuk, hogy Scopus regisztrált folyóiratokban publikáljon.

Itt található a Scopus adatbázis folyóirat kereső része, ahol ellenőrizni tudják, hogy szerepel-e az adatbázisban az a folyóirat, melybe publikálni szeretnének.

Ingyenes publikálási lehetőség és a Scopus:

Az intézménynek, az előfizetett adatbázisok révén van támogatottsága ingyenes Open Access publikálásra, bizonyos kiadók folyóirataira, melyek egy része Scopusban is szerepel. Ezeket az Open Access folyóiratlistákat érdemes megnézni és adott tudományterületről kiválasztani a megfelelőt, majd a Scopusban akár Cím, vagy ISSN szám alapján is ellenőrizni, hogy szerepel-e.

Részletek: APC díj mentes OA publikálás című résznél.

Publikálás SCImago regisztrált folyóiratokban

Részletek: APC díj mentes OA publikálás című résznél.

A SCImago Journal & Country Rank jelentős szerepet tölt be az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára) gyakorlatában, hiszen a folyóiratok presztízsfaktorára (SJR kategóriák) vonatkozó Q1-Q4-es értékeket évről-évre a fent említett adatbázisból importálják és az itt feltüntetett adatok szerint számolják ki a D1-es értékeket is. A SCImago minden év júniusában frissítésre kerül. 2020 júniusában megjelentek a 2019-es év SJR értékelései is. (Azonban számos folyóirat, amely korábban szerepelt a SCImago adatbázisában törlésre került.)


A következő pontokban röviden összefoglaltuk azokat lehetőségeket, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük azokat a folyóiratokat, melyek nagy valószínűséggel törlésre fognak kerülni?

 • Az SJR kategóriák és értékek a Scopus adatbázison, illetve az abban történő változásokon alapulnak: https://www.scimagojr.com/help.php?q=FAQ
 • A folyóiratok Scopus által történő értékelésről és éves felülvizsgálatáról az alábbi oldalon keresztül tájékozódhatunk: Content Policy and Selection https://www.elsevier.com/solutions/scopus/how-scopus-works/content/content-policy-andselection
 • Amennyiben a Content Policy and Selection oldalon megtalálható 6 kritériumnak nem felel meg 2 éven keresztül egy folyóirat (júniushoz képest), akkor törlik a Scopus, illetve SJR indexből. 
 • Az alábbi oldalon lekereshetjük, hogy a Scopusban megtalálható folyóiratok 2013 óta hogyan teljesítenek: https://www.scopus.com/sources 
 • Ha a kérdéses folyóirat az elmúlt évben nem érte el a kötelező kritériumot, akkor már kockázatos publikálni benne

További információk a publikáláshoz

Ha a következő szempontokból több teljesül, akkor nyugodt szívvel küldhetjük be publikációnkat a kiadóhoz.

 • Ismeri-e a folyóiratot, amelyikben publikálni kíván? Olvasott-e belőle cikkeket?
  (Könnyen megtalálhatóake a folyóiratban előzőleg publikált cikkek, és a kiadó beazonosítható, illetve elérhető-e?)
 • Egyértelműen írja-e le a folyóirat a lektorálási procedúrát, amit végez?
 • A cikkek az általunk használt ADATBÁZISOKBAN indexeltek-e pl.: Scopus?
 • A folyóirat megfelelően adja-e meg a publikálási díjszabását (Article Processing Charge [APC])?
 • Ismerős kutatók (elismert kutatók az adott szakterületen) szerepelnek-e a szerkesztőbizottság tagjai között?
 • Tagja-e a kiadó a Committee on Publication Ethics-nek (COPE) vagy az International Association of
  Scientific, Technical & Medical Publishers-nek (STM)?
 • Ha a folyóirata open access (nyíltan elérhető), akkor listázza-e a Directory of Open Access
  Journals (DOAJ)?
 • Tagja-e az Open Access Publishers Association-nek (OASPA)?
 • Különböző kiadók adatbázisaiban jelenik meg a folyóirat. Pl. ELSEVIER esetén a könyvtár kedvezményes
  APC díjszabást kérhet a jövőben.
 • Érdemes rendelkezni egyedi szerzői azonosítóval, ami mindenhol egyértelműen beazonosítja az adott
  szerzőt.( ORCID). Regisztációt pár kattintással el lehet végezni

Hol találhatok folyóiratot a publikáláshoz?

 • Elsősorban Scopus regisztrált folyóiratokra a Scopus oldalán Source menüpontban érdemes rákeresni. Itt akár témára keresve is lehet legyűjteni folyóiratokat.
  https://www.scopus.com/sources.uri?zone=TopNavBar&origin=searchbasic
 • Hasznos keresők még az online, ingyenesen elérhető folyóirat-kereső rendszerek, ahol a megjelenés előtt álló cikkek címét, absztraktját megadva kiadja a releváns (témához kapcsolódó) folyóiratokat. Ezeket a folyóiratcímeket lehet ellenőrizni, hogy szerepel e a Scopusban.
  A felsorolt keresők tippet adnak, hova érdemes publikálni az adott témában megírni kívánt cikket és
  bizonyos esetben a publikációs költséget is jelölik.


FIGYELEM! Ha adott folyóirat az Open Access részben leírt folyóiratlistákon szerepel ez a publikációs díj akár ingyenes is lehet a Széchenyi István Egyetem esetében.


ELSEVIER
https://journalfinder.elsevier.com/

Springer Nature
https://journalsuggester.springer.com/

Wiley
https://journalfinder.wiley.com/search?type=match

Nem kiadóhoz kötött:
https://www.journalguide.com/
https://jane.biosemantics.org

Melyik folyóiratban publikáljak?

Hova nem ajánlott publikálni – predátor, parazita
folyóiratok


Ha egy kutató predátor folyóiratban jelenteti meg cikkét, meg van a veszélye annak, hogy azt a cikket nem tudja
majd komoly tudományos folyóiratban újra publikálni. Tovább olvasok…

Mi az Open Science és mi az Open Access?

“Az Open Science olyan tudományos gyakorlat, ahol lehetőség nyílik az együttműködésre, a kutatási adatok, laboratóriumi jegyzőkönyvek és egyéb, a kutatás folyamatában keletkezett információk szabad felhasználására, engedélyezve az újrahasznosítást, a reprodukálást, a terjesztést”.1
Az Open Access (OA) ingyenesen elérhető, online, digitális információ. A nyílt hozzáférés a pénzügyi és jogi korlátozások eltörlésével lehetőséget biztosít a tudományos eredmények szabad és jogszerű újrafelhasználására. Az open access dokumentumok letölthetők, másolhatók, megoszthatók, nyomtathatók, eredeti forrás feltüntetésével.

A Berlini Nyilatkozat megállapítása: “A nyílt elérhetőség valójában akkor valósítható meg, ha a tudományos ismeretek minden egyes szerzője és a kulturális örökség minden egyes birtokosa ennek aktív elkötelezettje. A nyílt hozzáférésű publikációk körébe eredeti tudományos kutatási eredmények, nyers adatok, metaadatok, forrásanyagok, festészeti és grafikai anyagok digitális ábrázolásai, multimédiás tudományos anyagok tartoznak.”2

Magyar OPEN ACCESS folyóiratok
ÉRVEK- FENNTARTÁSOK
SZERZŐI JOGOK

 

OPEN ACCESS MODELLEK


Zöld út
A kézirat valamely formájának elhelyezése és szabad elérésének biztosítása repozitóriumon keresztül vagy a szerző
honlapján. ( PL.: EGYETEMI REPOZITÓRIUM )

Arany út
Az arany út a tudományos cikkek open access folyóiratokban történő publikálását jelenti. A publikálásért cikkeljárási díjat (APC) fizet a szerző a kiadónak. (PL.: EGYETEM SZERZŐDÉSEKET KÖT A KIADÓKKAL KEVESEBB LEGYEN AZ APC DÍJ)


Platina/Gyémánt
Azok a folyóiratok, melyek a szerző számára ingyenesen biztosítják a folyóiratcikkek open access megjelenését, Pl. egyetemi kiadványok, (PL.: Akadémiai Kiadó folyóiratai)


Hibrid
Olyan nem open access folyóiratok, melyekben megvásárolható az egyes cikkek open access publikálása. A többi
publikáció azonban továbbra is csak előfizetési díj ellenében érhető el.
Forrás: https://openscience.hu/modellek/ [utolsó letöltés: 2021.08.30.]

 

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI CÉLOK (SDG)

Az  ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) keretrendszere kiemelkedő szerepet játszik a Széchenyi István Egyetemen. A fenntarthatósággal kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységekhez, tudományos publikáláshoz, közösségi szerepvállaláshoz és egyéb fenntarthatósági kezdeményezésekhez kapcsolódó hozzájárulásainknak és célkitűzéseinknek összehangolása nagyon fontos feladat.

A https://sustainability.sze.hu/ honlap a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulását mutatja be a Széchenyi István Egyetemen. A Fenntarthatósági Stratégia és Fenntarthatósági Jelentés mellett helyett kapott a publikálás során használható Fenntartható Fejlődési Célokhoz (SDG-hez) kapcsolódó kulcsszókészlet.

További részletek a https://sustainability.sze.hu/ oldalon találhatók