Tavaszi könyvvásár

Tavaszi könyvvásár

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltár Központi Könyvtára
könyvvásárt rendez a selejtezett dokumentumaiból.
 

Egy kis ízelítő a könyvvásárból

Trash or Treasure - Second Life csoportos kiállítás

Trash or Treasure - Second Life csoportos kiállítás

Circular Living Concept szemléletformáló projekt a Széchenyi Egyetemmel együttműködve indult tavaly és most május végén ért véget. 
A kiállítási anyag a 2022/23 Circular Living Concept rezidenciaprogram alatt készült alkotásokból áll össze. 

"Az ember élete tele van újrakezdésekkel, tervezéssel, elképzelt, idealizált jövőképekkel. Személyes változásaink egyben mintázatok is: leképeződései a világ a bolygó és környezetünk folyamatos körforgásának. Ezt a körforgást, úgy ismerhetjük meg, ha elég bátrak és merészek vagyunk felnyitni a szemünket és megismerni egy magunk által létrehozott amorf tükörképet.
Európában évente 2,5 milliárd tonna hulladékot termelünk. Az elhasznált, elromlott fogyasztási cikkek és azok csomagolóanyagai sok esetben hulladéklerakókba kerülnek és csak kis százalékuk kap egy “második esélyt”.

Az, hogy erre az óriási mennyiségű anyagáramra elsősorban krízisként vagy éppen lehetőségként tekintünk, döntés kérdése. Lehet a hulladék érték? Szerinted szemét vagy kincs?
A kiállításon megmutatjuk, mit kezd egy művész egy zsák hulladékkal, milyen válaszokat adhat az alkotói munka, az upcycling art a túlfogyasztás egyre súlyosbodó problémájára."

forrás: https://hybridart.hu/story/trash-or-treasure/

Kiállítás megtekinthető a Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltárban (Győr, Egyetem tér 1.) 2023. május 30 - 2023. június 16-ig.

Szakdoga-para

Szakdoga-para

Időpont foglalás: itt

Nyitvatartás változás

Nyitvatartás változás

Kedves Könyvtárhasználóink!

A Központi Könyvtár nyitvatartása az alábbiak szerint alakul.

2023.02.06.-2023.05.13.:

H: 10-18-ig

K-P: 8-18-ig

Szombat: 9-14-ig

További információk: itt

 

 

Nyílt tudomány előadássorozat a honlapon!

Nyílt tudomány előadássorozat a honlapon!

A Nyílt tudomány előadássorozat a „nyílt” folyamatok megismeréséhez, átlátásához kíván segítséget nyújtani.

A Nyílt tudomány előadássorozat alkalmairól, témáiról és előadóiról ITT lehet olvasni bővebben.

(A már megtartott előadásokról letölthetőek az előadások anyagai is PDF formátumban a honlapon keresztül.)

Késedelmi díj a Neptunba kerülhet

Késedelmi díj a Neptunba kerülhet

Kedves Egyetemi hallgató!

Amennyiben a könyvtárban pénz- vagy könyvtartozásod van, minél előbb rendezd!

 1. októbertől a könyvtári késedelmi díjak a Neptun hallgatói felületén kerülnek kiírásra,

mely korlátozásokat vonhatnak maguk után, míg a tartozásaidat az adott szemeszterben nem rendezed.

 Bővebb tájékoztatás a honlapon:

https://lib.sze.hu/downloadmanager/details/id/38881/m/9169

 Ha kérdésed van keresd kollégáinkat a könyvtárban:

 https://lib.sze.hu/munkatarsak-1

                                                                                                

Ismét elérhető az ADT adatbázis

Ismét elérhető az ADT adatbázis

Kedves Könyvtárhasználóink!

Ismét elérhetővé vált az ADT adatbázis Olvasóink számára. 

Az Arcanum Digitális Tudománytár  folyamatosan bővülő adatbázisában tudományos- és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények legjava áll a használók rendelkezésre.

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy A jövő üzemmérnöke a főiskola hivatalos lapjának 1974-1992 közötti számai is digitalizálásra és közzétételre kerültek az Arcanum honlapján.

Az adatbázis elérhető az Egyetem területén itt:

Igénybevehető távoli hozzáféréssel eduID-n keresztül is, a Bejelentkezés eduID fiókkal gombra kattintva.

 

Publikáció Támogatási Program

Használóképzés.jpgA Publikáció Támogatási Program célja az Egyetem oktatói és kutatói publikációs tevékenység támogatása, a minősített folyóiratban megjelenő szakcikkek, publikációk közlési díjának (APC) pénzügyi támogatásával.

 

A támogatás feltételei

 • A szerző, (társszerzőség esetén az első vagy levelező szerző, a továbbiakban együttesen szerző) oktatói/kutatói munkaviszonyban, vagy PhD hallgatói jogviszonyban áll a Széchenyi István Egyetemmel.
 • Csak tisztán Open Access típusú folyóiratban történő közlés Gold (arany) út támogatott (hibrid, predátor megjelentetés nem).
 • A szakcikket közlő folyóiratot indexeli a Scopus adatbázis, és a Scimago Q1-Q4 szerint rangsorolja.
 • A támogatást igénylő szerző neve mellett a Széchenyi István Egyetemen kívül más intézmény neve nem szerepel affiliációként a publikáción.
 • A szerző(k) Scopus profiljában a SZE affiliáció szerepel az első helyen.
 • Támogatás maximális összege max. 3.500 EUR (ÁFA-val) vagy ennek
  megfelelő összegű deviza, de egyedi (elnöki) elbírálással ennél
  magasabb összeg is kifizethető. Egyedi (elnöki) elbírálás kérelem
 • A közlési díj számlájának kiállítási dátuma 2022. június 1-t követő dátumra essen.

 

Támogatás igénylésének menete

A Publikáció Támogatási Program megvalósításában a Stratégiai Rangsor Bizottság és az Egyetemi Könyvtár és Levéltár (SZEEKL) nyújt támogatást.

I. Támogatási kérelem benyújtása, regisztráció

1. A támogatást kérő Egyetemi oktató/kutató a szakcikkre a Publikáció Támogatási kérelmet az https://lib.sze.hu/publikacio-tamogatas-igenyles űrlap kitöltésével indíthatja el. A támogatási kérelem benyújtható a szakcikk kiadó felé bírálatra beadást követően, vagy a közlésre befogadás után egyaránt. 

Amennyiben a közlési díj (APC) max. 3.500 EUR (ÁFA-val) (vagy ennek megfelelő összegű deviza)-nál magasabb és a támogatást kérő kérelmezi az egyedi (elnöki) elbírálást, kérjük kérvényezze azt az Egyedi (elnöki) elbírálás kérelem dokumentum kitöltésével.

2. A Stratégiai Rangsor Bizottság a támogatási kérelmet elbírálja (megvizsgálja a folyóiratra és a szerző(k)re vonatkozó feltételek teljesülését), melyet követően a SZEEKL a regisztrációról -azonosító számmal ellátott- értesítést küld az igénylőnek, valamint tájékoztatja a szerzőt a szükséges további tudnivalókról.

3. Amennyiben a támogatási feltételek nem teljesülnek, a SZEEKL segítséget nyújt az adott tudományterület minősített folyóiratainak kiválasztásában, a publikálás további lehetőségeiről, módjairól, esetleges veszélyeiről.

II. A közlési díj (APC) fizetésének menete

A kiadó általi megjelenésre befogadott és visszaigazolt, a Stratégiai Rangsor Bizottság által pozitív elbírálásban részesült szakcikk pénzügyi támogatása az alábbiak szerint valósul meg:

1. A szerző a kiadótól visszaigazolást kap a szakcikk közléséről.

2. A szerző kéri a közlési díj (APC) számláját az Egyetem nevére kiállítani.

A számla tulajdonságai

Széchenyi István Egyetem, 9026 Győr Egyetem tér 1.

Magyarországi adóalanyok által kiállított számlák esetében kötelező feltüntetni a Széchenyi István Egyetem csoportos adószámát: 17782294-5-08, és amennyiben mód van rá az egyetem adószámát: 19253079-4-08

Külföldi EU-s adóalanyok által kiállított számlákra az egyetem közösségi adószámát kell feltüntetni: HU17782294, egyéb nem EU-s számlákra nem kell feltüntetni adószámot.

A számla összege

A támogatás összege a szakcikk igazolt közlési díj (APC) összege alapján kerül megállapításra (támogatás maximális összege 3.500 EUR (ÁFA-val) vagy ennek megfelelő összegű deviza, vagy egyedi (elnöki) elbírálással ennél magasabb összeg).

3. A közlési díj kifizetését a szerző az https://lib.sze.hu/publikacio-tamogatas-kozlesi-dij űrlapon keresztül kezdeményezi, az alábbi adatok, dokumentumok megadásával:

a) a Publikáció Támogatási Kérelem előzetes jóváhagyásakor kapott azonosító szám

b) egyedi (elnöki) elbírálásnál az erről szóló igazolás Egyedi (elnöki) elbírálás kérelem

c) a közlési díjról szóló számla,

d) az elfogadott publikáció végleges verziója,  

e) a megjelentetésről szóló kiadói igazolás,

f) előfinanszírozásnál a kifizetést igazoló banki utalásról szóló bizonylat.

4. Amennyiben a közlési díj számlájának kifizetéséhez az Egyetem által vállalt bírálati és kifizetési időintervallumnál (30 nap) kevesebb idő áll rendelkezésre, vagy csak kártyával történő kiegyenlítés lehetséges, a
szerző megelőlegezheti a közlési díj számlájának kifizetését. A megelőlegezett összeget az Egyetem átutalással téríti meg a szerzőnek a támogatás maximált összegéig, vagy az egyedi (elnöki) elbírálás során megállapított összeg ellenértékéig.


5. Amennyiben a közlési díj max. 3.500 EUR (ÁFA-val) (vagy ennek megfelelő összegű deviza)-nál magasabb és a szerző nem előlegezi meg a közlési díj kifizetését, javasoljuk két számla kiállítását, max. 3.500 EUR (ÁFA-val) (vagy ennek megfelelő összegű deviza) összegben, vagy az egyedi (elnöki) elbírálás során megállapított összegben az Egyetem nevére, felettes részt pedig a szerző nevére. Amennyiben a két számla kiállítása nem lehetséges a számla teljes összegét az Egyetem kifizeti a kiadó felé, ugyanakkor a szerző köteles a max. 3.500 EUR (ÁFA-val) feletti összeget vagy az egyedi (elnöki) elbírálás során megállapított összeg feletti összeget az Egyetem bankszámlájára utólagosan megtéríteni.

III. A támogatott szakcikk megjelenését követő teendők

A Publikáció Támogatásban részesült szerző köteles a támogatott szakcikk megjelenését követően a cikket 1 hónapon belül az MTMT-ban rögzíteni és a Scopus indexációt jelölni. Továbbá kérjük a publikaciok@sze.hu email címen ezt jelezni.

Amennyiben a szakcikk a megjelenést követően az MTMT-ban határidőn belül nem kerül feltöltésre, a szerző a következő tanulmányi félévben Publikáció Támogatási kérelmet nem nyújthat be, valamint az adott időszakra vonatkozó teljesítményértékelése során ez a tény is figyelembevételre kerül.

 

Egyéb szempontok

A Széchenyi István Egyetem a Publikáció Támogatási Programban támogatott szakcikkel a szerző/társszerző Tudományos Ösztöndíjra pályázatot nem nyújthat be.

Az Egyetem fenntartja a jogot, hogy Publikáció Támogatást a rendelkezésre álló keret kimerüléséig ítéljen meg.

Amennyiben kérdése merül fel, vegye fel a kapcsolatot a kollégákkal a publikaciok@sze.hu e-mail címen.

További hasznos kutatással, publikálással kapcsolatos információkat az alábbi oldalon talál!