Általános tudnivalók a könyvtárközi kölcsönzésről

A szolgáltatás célja, hogy az Egyetemi Könyvtár állományában nem szereplő dokumentumot Országos  Dokumentum-ellátási Rendszer (ODR) keretén belül meg tudjuk kérni olvasóink számára. A kérés teljesülhet eredeti formában, fénymásolatban, elektronikus/ scannelt változatban.
A szolgáltatást csak beiratkozott olvasók vehetik igénybe.

Díjszabás - a megkért dokumentumok esetén

Az eredeti formában megküldött dokumentum postaköltségét az Egyetemi Könyvtár állja, tehát a könyvtárközi szolgáltatás, minden beiratkozott olvasó számára ingyenes.

Kivételt képez:

A fénymásolatban megküldött dokumentum, melynek másolási költségét az olvasó téríti meg, a másolat árát a szolgáltató könyvtár határozza meg. Elektronikus, illetve scannelt változat esetében is a szolgáltató könyvtár díjszabási szabályai szerint járunk el.

Ügyvitel hossza

A személyes, illetve az online kérőlapok beérkezés után azonnal feldolgozásra kerülnek. A szolgáltató kérésünkre reagál, hogy tudja-e küldeni a kért dokumentumot vagy sem, ha nem, más könyvtár számára is továbbítjuk a kérést. (Ilyenkor az ügyvitel hosszadalmasabb.) 

Célunk az, hogy mielőbb megérkezzen olvasónk számára kért dokumentum. 

Postára adás és érkezés könyvtártól függően: 3 nap – 1,5 hét.

Kölcsönzési határidő

 A könyvtárközi kölcsönzéssel érkező dokumentum kölcsönzési idejét és használatát a kölcsönadó könyvtár szabja meg, pl. védett állomány esetében csak olvasótermi használat lehetséges, rövid kölcsönzési határidő megállapítása, csak másolatszolgáltatás elérhető stb.

A kölcsönzési határidő általában 1-3 hét.

Kölcsönzés hosszabbítása

Hosszabbítás maximum 1 alkalommal lehetséges, melynek időtartamát szintén a szolgáltató könyvtár szabja meg. Hosszabbítás iránti igényét a lejárati határidő előtt kell jelezni a könyvtárközi kölcsönzéssel foglalkozó kollégának:

Tóth Zsófia e-mail: toth.zsofia@sze.hu tel.: 96/613-717

Könyvtárközi kölcsönzés esetében hosszabbítást, csak a könyvtárközi kölcsönzéssel foglalkozó kolléga kérhet a szolgáltató könyvtártól!

A kért dokumentumok beérkezéséről a könyvtár e-mail-ben értesítést küld. Az értesítő e-mailben a kölcsönzési határidő is fel van tüntetve, melyek pontos betartása kötelező!

A megérkezett dokumentumok a könyvtár kölcsönző pultjában vehetőek át. 

Rongált, elveszett könyv esetében a szolgáltató könyvtár határozza meg a további teendőket.